- Štítky blogu
- zahrada
- záhony
- vaření
- domácí
- lesní zahrada
- bydlení
- recept
- domov
- permakultura
- krmení
- květiny
- nábytek
- renovace
- pěstování
- vánoce
- pečení
- potpourri
- závin
- levně
- recepty
- veverka
- zelí
- les
- setí
- jablka
- ptáci
- vůně
- bez rytí
- semínka
- seed bombs
- seed balls
- sušenky
- zavařování
- aranžování
- kompot
- bylinky
- cukroví
- brambory
- večeře
- jídlo
- kopřivy
- pomazánka
- levné
- jaro
- rytí
- staré časy
- vintage
- zelenina
- ovoce
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Blog
- Sladké dobroty
- Jablečný kompot prababičky Fanynky
Jablečný kompot prababičky Fanynky
Domácí jablečný kompot prababičky Fanynky
Nevím jak vy, ale já se potýkám každý rok s velkou úrodou jablek, která nejsou vhodná k delšímu uskladnění. Jedním ze způsobů, jak je zpracovat se mi osvědčilo zavařování. Příprava kompotu je jednoduchá a také zábavná, pokud budete kreativní.
Suroviny:
2 kg jablek (nepotlučená, bez známek hniloby či napadení, neměla by být moučnatá)
200 g cukru (nejlépe třtinový)
Šťáva z jednoho citrónu
1,2 l vody
2 lžičky skořice
1 lžička mletého hřebíčku
2 lžíce medu
1 lžíce rumu (můžete vynechat, pokud chcete variantu bez alkoholu)
Badyán, hřebíček, celá skořice, rozinky (na ozdobu do sklenic)
Postup:
Jablka omyjte, oloupejte, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na čtvrtky. Pokud chcete, nemusíte jablíčka ani loupat, já mám mlsné děti a ty mají raději variantu bez slupky. Jablka můžete také nakrájet na silnější plátky a vykrájet z nich například hvězdičky a udělat si "vánoční jablečný kompot".
Do většího hrnce dejte kousky jablek, cukr, skořici, hřebíček, podlijte trochu vodou. Směs zahřejte až se začne vařit a poduste takto jablka za stálého jemného míchání přibližně 2 minuty. Pak přidejte zbytek vody, šťávu z citrónu, rum, med a opět uveďte k varu. Povařte přibližně 2 minuty, odstavte z plotny a nechte trochu vychladnout.
Voňavou směsí naplňte připravené vysterilizované sklenice, přidejte případně celou skořici, badyán, hřebíček, rozinky na ozdobení kompotu a dobře zavíčkujte. Kompot následně ještě klasickým způsobem zavařte. Sklenice vložte do hrnce (musí být zcela ponořené ve vodě) a zavařte při teplotě 90 °C po dobu 10 - 15 minut. Pak je vyndejte, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Kompot podáváme studený, ale můžeme si jej i ohřát. Hodí se například k různým piškotovým dezertům nebo vanilkovému pudinku. Dobrou chuť!
Tip: do každé sklenice dávám před zavíčkováním lžičku rumu, je to tak napsáno ve starém receptu po prababičce... Kompot má lahodnou ovocně kořeněnou chuť a navíc krásně voní.