- Štítky blogu
- zahrada
- záhony
- vaření
- domácí
- lesní zahrada
- bydlení
- recept
- domov
- permakultura
- krmení
- květiny
- nábytek
- renovace
- pěstování
- vánoce
- pečení
- potpourri
- závin
- levně
- recepty
- veverka
- zelí
- les
- setí
- jablka
- ptáci
- vůně
- bez rytí
- semínka
- seed bombs
- seed balls
- sušenky
- zavařování
- aranžování
- kompot
- bylinky
- cukroví
- brambory
- večeře
- jídlo
- kopřivy
- pomazánka
- levné
- jaro
- rytí
- staré časy
- vintage
- zelenina
- ovoce
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Jarní pomazánka z kopřiv
Jarní pomazánka s kopřivami
Recept, který rozhodně na jaře vyzkoušejte. Pro přípravu se hodí mladé čerstvé výhonky kopřiv, které se objevují na jaře velmi brzy.
Suroviny na pomazánku:
1 pomazánkové máslo
1 lučina ( klasická v alobalu, 100g)
2 natvrdo uvařená vejce
hrst mladých vrcholových výhonků kopřiv
10 lístků smetánky lékařské
nať z jarní cibulky
špetka soli
Ostatní suroviny:
čerstvý chléb nebo pečivo dle chuti
rajčata, salátová okurka, nať z jarní cibulky – na přizdobení
Postup:
Hrst mladých kopřiv dáme do hrnečku a přelijeme horkou vodou (kopřivy pak nepálí). Necháme je ve vodě asi minutu, pak je zcedíme a vysušíme čistou utěrkou.
Lístky pampelišky a cibulovou nať umyjeme vodou a rovněž vysušíme zlehka utěrkou.
Na prkénku nasekáme nať z jarní cibulky ze 2-3 listů, dále pampeliškové listy a výhonky z kopřiv. Následně nakrájíme vajíčka na menší kostičky.
V misce si vidličkou důkladně promícháme lučinu s pomazánkovým máslem a nepatrně přisolíme. Pak přidáme nasekanou cibulovou nať, kopřivy a pampeliškové lístky. Nakonec vajíčka a důkladně promícháme.
Pomazánku namažeme na pečivo a přizdobíme dle chuti rajčaty, salátovou okurkou nebo nasekanou cibulovou natí. Můžeme také vydlabat pevná větší rajčata a pomazánku do nich nandat lžičkou. Dužninu z rajčat lze zpracovat například na šťávu.
Dobrou chuť