- Štítky blogu
- zahrada
- lesní zahrada
- domácí
- bydlení
- záhony
- vaření
- pěstování
- krmení
- domov
- permakultura
- vánoce
- květiny
- nábytek
- renovace
- recept
- pečení
- semínka
- potpourri
- růže
- les
- štrúdl
- levně
- ptáci
- vůně
- zelí
- pěstování růží
- sušenky
- seed balls
- seed bombs
- závin
- růže ze semen
- setí
- bez rytí
- recepty
- veverka
- úroda
- zavařování
- rytí
- cukroví
- brambory
- večeře
- jídlo
- kopřivy
- pomazánka
- levné
- jaro
- bylinky
- vintage
- jablka
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Blog
- Bylinky a léčivé rostliny
- Šípky poklad z přírody
Šípky poklad z přírody
Růže šípková (Rosa canina), kterou všichni dobře známe pod lidovým názvem "šípek" je vysoký keř, který roste na chráněných slunných místech.
Šípky dozrávají na přelomu září a října. V této době je ten správný čas vypravit se během slunečného dne s proutěným košíčkem či látkovou taškou na jejich sběr.
Plody můžeme sušit, připravovat z nich marmeládu, likéry, omáčky, lze je přidat do směsí pečených čajů, známé je i šípkové víno. Dají se jimi ochutit rovněž dezerty. Chuťově výborné spojení je například: šípková zavařenina a těsta s vlašskými ořechy.
Zralé plody vhodné pro sušení jsou sytě zbarvené do červena, po zmáčknutí pevné. Nesbíráme plody měkké, nahnilé, nezralé nebo přemrzlé.
Pokud se rozhodneme pro sušení šípků, je nejprve nutné odstranit z plodů stopky a kališní lístky. Pak nasypeme šípky v tenké vrstvě na plechy a sušíme v troubě. Optimální teplota je 60 stupňů. Správně usušené šípky mají tmavě oranžovou až načervenalou barvu. Krásně ovocně voní a mají sladkokyselou trpkou chuť. Uchováváme je nejlépe v tmavé dobře uzavřené nádobě na chladném a suchém místě.
Jestliže chceme zpracovat šípky na marmeládu nebo jiným způsobem než sušením, je nutné plody rozpůlit a odstranit z nich semínka a jemné chloupky.
Recept na lahodný šípkový čaj
Tím nejlepším způsobem, jak si připravit výborný a zároveň silný šípkový čaj, je rozdrtit přibližně 1 polévkovou lžíci sušených plodů a nechat je vyluhovat přes noc ve skleněné nádobě v 1/2 litru studené vody přikryté utěrkou. Pak směs zahřát, ale nevařit a nechat dalších 15 minut odstát. Následně slít přes husté sítko a popíjet teplý čaj slazený medem. Pro vylepšení chuti je možné po zahřátí přidat k šípkům sušená jablka, hrušky nebo švestky a nechat společně vyluhovat. Čaj bude mít výraznější bohatou ovocnou chuť.