- Štítky blogu
- zahrada
- lesní zahrada
- domácí
- bydlení
- záhony
- vaření
- pěstování
- krmení
- domov
- permakultura
- vánoce
- květiny
- nábytek
- renovace
- recept
- pečení
- semínka
- potpourri
- růže
- les
- štrúdl
- levně
- ptáci
- vůně
- zelí
- pěstování růží
- sušenky
- seed balls
- seed bombs
- závin
- růže ze semen
- setí
- bez rytí
- recepty
- veverka
- úroda
- zavařování
- rytí
- cukroví
- brambory
- večeře
- jídlo
- kopřivy
- pomazánka
- levné
- jaro
- bylinky
- vintage
- jablka
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
- Úvod
- Blog
- Sladké dobroty
- Upečte si výborné domácí sušenky
Upečte si výborné domácí sušenky
Po zveřejnění fotografií vzorovaných sušenek na mém soukromém FB profilu se strhla lavina dotazů na recept a také na to jak pracovat s ozdobným válečkem. Rozhodla jsem se tedy napsat pár užitečných tipů, které se mi při práci osvědčily.
Zásada č.1. : je potřeba pracovat s dobře odleželým chladným těstem. V lednici by mělo být alespoň 4 hodiny. Pokud vám při vykrajování změkne, znovu ho propracujte a nechte ho opět ztuhnout v lednici.
Zásada č.2. : před vyválením vždy podsypejte těsto hladkou moukou. To samé platí pro ozdobný váleček, který je nutné posypat pečlivě tenkou vrstvou hladké mouky před každým válením těsta. Jinak se těsto na váleček nalepí, zaleze do vzoru a budete ho muset kartáčkem očistit pod proudem vody a následně ho musíte nechat dobře uschnout.
Zásada č.3. : váleček se nesmí dávat do myčky na nádobí
Zásada č.4. : těsto nejdříve rozválejte klasickým válečkem zhruba do 2 násobné výšky. Pak teprve použijte ozdobný váleček, dobře jej do těsta vtlačte. Jakmile máte vzorované těsto vykrajujte libovolné tvary a pečte klasickým způsobem.
K výrobě sušenek se hodí těsta lineckého typu nebo nejrůznější sušenková hladká těsta. Přidávat do nich můžete například skořici, kakao, jemně mletý kokos...
Při pečení se někdy stane, že se vzor trochu pozmění nebo je méně vidět, což je způsobeno typem těsta nebo tím, jak dobře jste těsto vyváleli ozdobným válečkem. Chce to trochu cviku a trpělivosti, výsledek ale rozhodně stojí za trochu námahy.
Domácí sušenky jsou chutné a báječně vypadají. Lze je jíst samotné nebo se slepují marmeládou či různými náplněmi, vždy podle použitého těsta. Máte nepřeberné množstvé možností, udělejte si je dle své chuti. Na trhu se prodávají k jejich výrobě ozdobné válečky, razítka na sušenky, různá vykrajovátka.
Recept na základní těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla (nepoužívejte margarín)
80 g moučkového cukru
3 žloutky
1 vanilkový cukr
1 lžíce vanilkového pudinku
Můžete přidat lžičku perníkového koření nebo skořice, lžíci kakaa, mletého kokosu...
Z výše uvedených surovin vypracujte těsto a nechte ho zabalené v potravinové fólii odležet nejlépe přes noc v lednici. Pečte v předehřáté troubě na 165 - 170 stupňů přibližně 7 minut (záleží na konkrétní troubě).
Přeji dobrou chuť a hodně zábavy při jejich výrobě.