Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Zapékané sedlácké brambory
Zapékané sedlácké brambory - jednoduchý recept, který se vám zaručeně povede. Já je připravuji vždy, když mi zbydou nějaké brambory, sýry, salámy nebo uzené maso a potřebuji je spotřebovat. Navíc se nemusíte trápit tím, zda přihodíte o bramboru víc nebo vynecháte například cibuli. Udělejte si je podle své vlastní chuti, vyzkoušejte různé varianty.
Suroviny:
Přibližně 1,2 kg studených brambor uvařených ve slupce v osolené vodě
1 velká cibule
250 g slaniny (šunky, salámu, uzeného či jiného masa)
Hrst nasekané petržele (bylinek, bazalky, pažitky)
200 g tvrdého sýra (gouda, eidam, parmazán)
1 smetana na šlehání
1 malá kysaná smetana
4 vejce
Sůl a pepř na dochucení
Kousek másla na vymazání větší zapékací mísy
Trocha oleje na osmažení cibulky a slaniny
Postup:
Nakrájejte si cibuli na proužky, slaninu na kostičky. Na pánvičce nechte rozehřát olej a opečte zlehka slaninu s cibulkou.
Rozšlehejte si celá vejce s troškou soli a špetkou pepře, přidejte smetanu na šlehání a kysanou smetanu.
Nastrouhejte si tvrdý sýr.
Přpravte si větší zapékací mísu (já používám někdy i velkou koláčovou formu, podle toho kolik mám zrovna surovin), dobře ji vymažte máslem. Brambory nakrájejte na kolečka a vyskládejte je na dno mísy, pak přidejte cibuli se slaninou a tvrdý sýr, přisypte také trochu petrželky nebo bylinek. Pak udělejte ještě jednou tu samou vrstvu: naskládejte další pokrájené brambory, opět přidejte cibulku, slaninu, sýr, bylinky. Nakonec dejte nahoru nakrájené brambory a ozdobte si je bylinkami. Vše zalijte rozmíchanými vejci se smetanou, použijte 3/4 množství.
Pečte v troubě při 150 stupních, přibližně 25 minut, pak přidejte zbytek vajec se smetanou a zapékejte ještě dalších 25 minut.
Dobrou chuť!